Intel firar att det klassiska varumärket Pentium fyller 20 år och förbereder en ny processor med upplåst multiplikator och det passande namnet Anniversary Edition. Numera är Pentium en serie blygsamma processorer för de allra billigaste datorerna, men ett lågt pris i kombination med god överklockningsmarginal kan göra modellen populär även bland hemmabyggare och entusiaster.

Pentium Anniversary Edition är ungefär allt en entusiast på budget kan önska sig. Lågt pris, god strömförbrukning, bra överklockningsmarginal och med ett enormt utbud moderkort. Det känns nästan som en ny Celeron 300A och kanske en AMD-dödare.

Enligt en branschkälla till SweClockers, som vill vara anonym, ska kommande Pentium Anniversary Edition ge rejäl valuta för pengarna, åtminstone för den som kan tänka sig att skruva upp klockfrekvenserna. Processorn väntas kosta under tusenlappen och riktas därmed till den målgrupp som ofta väljer AMD.

De exakta specifikationerna är ännu inte kända, men det mesta pekar mot att den nya processorn innehåller två kärnor med arkitekturen Haswell Refresh i 22 nanometer och passar till sockel LGA 1150. Om Intel lyckas lösa överklockningsproblemen som plågar dagens Haswell kan det mycket väl innebära att klockfrekvenser uppemot 5,0 GHz är inom räckhåll med vanlig luftkylning.

Pentium Anniversary Edition väntas presenteras i samband med mässan Computex 2014 i juni. Samtidigt släpps även nya processorer i Core-serien med upplåst multiplikator.