Kompakta datorer för skrivbordet eller tv-hyllan blir allt vanligare, men för den som bygger eget är ett vanligt problem att nätaggregat ofta tar upp mer utrymme än moderkort i storleksklassen Mini ITX. Det här löser Asrock med Q1900DC-ITX, genom att helt slopa 24-pinskontakten och istället ha en anslutning för en valfri extern strömadapter på 9–19 V.

Asrocks senaste moderkort utrustas med en Intel Celeron J1900, vilket innebär fyra kärnor Silvermont i 2,0 GHz med ett maximalt turboläge på 2,42 GHz. Processorn kyls av en fläktlös fläns, vilken flankeras av två SO-DIMM DDR3-platser för upp till 16 GB primärminne i 1 333 MHz.

För interna anslutningarna återfinns två SATA 6,0 Gbps, två SATA 3,0 Gbps, en PCI Express 2.0 x1 och en Mini PCI Express x1, som kan användas för exempelvis trådlösa nätverkskort. Det finns även interna anslutningar för två USB 3.0 och två USB 2.0 till frontpanelen av ett chassi.

På moderkortets IO-panel syns två PS/2-ingångar, en VGA, DVI, HDMI, Ethernet, fyra USB (varav 2 st. USB 3.0) och avslutningsvis sex 3,5 mm-ingångar för ljud. Det är även på baksidan som ingången för strömadapter huserar.

Asrock Q1900DC-ITX finns listad på företagets webbplats och bör såldes dyka upp i handeln inom en snar framtid. Priset kan väntas landa på runt 800 kronor, i linje med konkurrerande Celeron J1900-utrustade moderkort.