Skärmarna utvecklas i ett rasande tempo inom mobiltelefonernas värld och nästa stora steg är övergången till 2 560 x 1 440 pixlar, någonting som väntas av bland annat LG G3 i slutet av månaden. Nyligen lanserade Huawei sitt senaste flaggskepp Ascend P7, som "endast" har upplösningen 1 920 x 1 080 på skärmytan 5 tum.

I don't think we need QHD displays on mobiles. Your eyes totally cannot identify between full HD and 2K on a smartphone. You can't distinguish the difference, so it's totally nonsense. [...] It's very bad for power consumption and it doesn't offer anything in return.

I en intervju med Techradar berättar Richard Yu, styrelseordförande över Huawei Device, att det mänskliga ögat inte ser skillnaden på upplösningarna. Yu menar att den högre upplösningen därmed är onödig och att den i praktiken endast bidrar med högre strömförbrukning och lägre batteritid.

Batteritid är ett konstant problem med dagens smarta telefoner, som i många fall inte klarar en dags aktiv användning. Det här väljer många tillverkare att tackla genom att erbjuda funktioner för snabbladdning, där användare som hastigast kan ladda telefonen i första bästa eluttag för att klara resten av dagen.

Även detta är en finess som inte återfinns i Ascend P7 och som Yu har åsikter om. Tekniken kan ha en negativ inverkan på batteriets livscykel, någonting som är särskilt besvärande om batteriet inte är lätt att byta ut. Yu menar att Huawei därför inte har någon brådska att implementera tekniken i sina telefoner.