I slutet av mars invigde Nvidias vd Jen-Hsun Huang konferensen GPU Technology Conference med ett grafikkort utöver det vanliga. Löftet är att Geforce GTX Titan Z ska ge hitintills oöverträffad prestanda, men modellen är försenad och något nytt lanseringsdatum är det ännu inte tal om.

Den ursprungliga planen var att Geforce GTX Titan Z skulle släppas den 29 april. Bara dagar innan den tilltänkta lanseringen stod det dock klart att grafikkortet är försenat. Orsaken till detta är inte klarlagd, men mycket pekar mot att Nvidia tvingats tillbaka till ritbordet efter lanseringen av Radeon R9 295X2.

Till SweClockers uppger nu Nvidia att det inte finns något besked att ge om framtiden för Geforce GTX Titan Z. Det antyder om att en eventuell lansering kan komma att dröja, alternativt att Nvidia beslutat att lägga modellen på hyllan och avstå från att släppa grafikkortet på marknaden.

Geforce GTX Titan Z innehåller två GK110 med sammanlagt 12 GB GDDR5-minne, men till skillnad från den närmaste konkurrenten Radeon R9 295X5 används traditionell luftkylning. Det begränsar möjligheterna att höja klockfrekvenserna och innebär troligtvis att den nuvarande konfigurationen inte räcker till för att segla upp som världens snabbaste grafikkort.

Samtidigt ska Geforce GTX Titan Z kosta närmare 3 000 dollar, dubbelt upp i jämförelse med Radeon R9 295X2.