Även om SSD-enheter är betydligt snabbare än hårddiskar är tekniken inte utan brister. Ett uråldrigt problem är att data inte kan skrivas över utan att hela områden måste nollställas först, vilket påverkar prestandan negativt, särskilt i enheter med brist på ledigt utrymme. För att lindra effekten av detta används metoder som TRIM och garbage collection, men inte heller dessa är utan baksidor utan introducerar andra problem, exempelvis att slitaget på minnescellerna ökar.

Nu rapporterar tekniksajten Tech On om ett japanskt forskarlag, som gjort ett lovande genombrott inom området med en ny metod för att optimera skrivningar. Syftet är att minska effekten av fragmentering genom att skapa ett middleware, som tar plats mellan operativsystemets logiska filsystem och SSD-enhetens översättningslager (flash translation layer).

Vad som kallas för logical block address scrambler skriver inte data på en tom "sida" (eng. page) utan placerar istället detta i en fragmenterad del av nästa block som ska raderas och konsolideras under sophämtningen. Det minskar antalet sidor som måste genomgå en tidsödande flytt för att motverka fragmentering.

Enligt forskarna kan denna metod öka skrivhastigheten i vanliga SSD-enheter med uppemot 300 procent, minska energiförbrukningen med 60 procent och dessutom sänka antalet skrivcykler med uppemot 55 procent, vilket minskar slitaget på minnescellerna och förlänger SSD-enheternas livslängd.

Sist men inte minst kräver detta inte några förändringar i hårdvaran utan kan åstadkommas helt i mjukvara. I klartext betyder det att metoden kan användas i vilken NAND-baserad SSD-enhet som helst och att tillverkare, åtminstone i teorin, kan införa detta i befintliga modeller.