Skärmarna utvecklas som aldrig förr inom mobiltelefoner och från att raskt ha gått från 720p till 1080p är det dags för den koreanska elektronikjätten LG att ta nästa stora kliv. Efter en lång tids rykten och aptitretare presenterar bolaget LG G3, som huserar inget mindre än en 5,5-tumsskärm med 2 560 x 1 440 pixlar.

Skärmpanelen som är av LCD-typ ger en punkttäthet på hela 534 ppi, att jämföra mot 486 ppi för HTC One (M7) och Apples Iphones med 326 ppi. Förutom att erbjuda en rejäl mängd pixlar lovar LG även att panelen har 100 procent täckning av färgrymden sRGB.

Ett frågetecken har varit vilket material telefonen är gjord i, men nu står det klart att det inte handlar om metall. Istället används polykarbonat med en matt yta som efterliknar metall, någonting som enligt LG ska göra telefonen mer tålig mot repor. LG har även pressat måtten till 146,3 x 74,6 x 8,9 millimeter, vilket är förhållandevis litet med skärmen i åtanke.

Processorn är Qualcomm Snapdragon 801 med fyra kärnor på upp till 2,5 GHz och LG tar ett ovanligt steg med mängden primärminne, vars storlek varierar beroende på mängden lagring. Instegsvarianten med 16 GB lagring har 2 GB LPDDR3 och till den mer påkostade 32 GB-modellen hör 3 GB. Mängden lagring kan även utökas med ett minneskort av typen Micro SD.

Förutom skärmen är huvudfinessen kameran på 13 megapixel, vilken assisteras av en IR-laser. Lasern används för att ge snabbare autofokus och ska göra det möjligt för kameran att rekordsnabbt hitta fokus, enligt LG. Kameran nyttjar även både optisk och elektronisk bildstabilisering för att reducera skakningsoskärpa. I fronten huserar en kamera på 2,1 megapixel.

Telefonens trådlösa anslutning består av 802.11ac, Bluetooth 4.0, NFC och 4G/LTE Cat 4 för en teoretisk nedladdningshastighet på 150 Mb/s. Telefonens batteri är utbytbart och ligger på 11,4 wattimmar (3 000 mAh), vilket är samma kapacitet som i föregående LG G2, men ska ändå ge snarlik batteritid. Operativsystemet är Android 4.4.2 med ett skräddarsytt gränssnitt.

LG säljstartar G3 omgående i Sydkorea medan resten av världen får vänta till någon gång i juni månad. Uppgifter om pris framgår inte, men enligt tidiga listningar ska varianten med 32 GB lagring kosta cirka 6 000 kronor.