Det välanvända krypteringsprogrammet Truecrypt är åter i rampljuset, men denna gång inte i positiv bemärkelse. Istället råder total förvirring sedan den officiella webbplatsen ersatts med en statisk webbsida och ett minst sagt alarmerande meddelande om att mjukvaran inte längre är säker att använda.

The development of TrueCrypt was ended in 5/2014 after Microsoft terminated support of Windows XP. Windows 8/7/Vista and later offer integrated support for encrypted disks and virtual disk images. [...] You should migrate any data encrypted by TrueCrypt to encrypted disks or virtual disk images supported on your platform.

På den officiella webbplatsen informeras besökare om att utvecklingen av Truecrypt stoppats och att programmet kan innehålla orättade säkerhetsbrister. Detta följs av uppmaningen att inte använda mjukvaran och istället gå över till Microsoft Bitlocker. Bakgrunden till beslutet sägs vara att Microsoft avslutat stödet för Windows XP medan (vissa) senare versioner av operativsystemet innehåller ovan nämnda krypteringsprogramvara.

Samtidigt tillhandahålls en nedladdningslänk till Truecrypt 7.2, som signerats med utvecklarnas privata nyckel. I den nya versionen visas varningsmeddelanden om att programmet inte är säkert att använda. Dessutom är alla krypteringsfunktioner avstängda, vilket betyder att det inte går att skapa nya arkiv utan enbart dekryptera befintliga filer.

Inte helt oväntat väcker detta massvis av frågor. Många menar att webbplatsen och den privata nyckeln hamnat i orätta händer och att meddelandet tyder på att något slags intrång ägt rum. Dessa misstankar stärks av uppmaningen om att gå över till Bitlocker, som inte har öppen källkod och även tros innehålla bakdörrar, åtminstone bland säkerhetsexperter av det mer konspiratoriska slaget.

En annan tänkbar förklaring är att Truecrypts trovärdighet äventyrats av ett mycket allvarligt säkerhetshål och att huvudpersonerna inte anser att det är lönt att fortsätta. Alternativt kan utvecklarna ha pressats av myndigheter till att plantera bakdörrar eller dela med sig av nycklar, likt det uppmärksammade fallet med e-posttjänsten Lavabit, som trotsade polismyndigheten FBI och hellre avvecklade verksamheten.

Faktum kvarstår att det inte går att utesluta att varningen är äkta.
Truecrypts anonyma utvecklare har ännu inte kommenterat det inträffade.