Med Yosemite tar Apple gränssnitet närmare förra årets ändringar till IOS 7. Det nya formspråket känneteckas av en platt, funktionell design som ska maximera den tillgänliga arbetsytan i fönster. Nytt är även ett mörkt färgtema som ska göra det lättare att fokusera på arbetet.

Notiscentret har fått en ny panel, "Today view", som kan integreras med applikationer som påminnelser, kalender, väderinformation, men även utökas med trejepartprogram från Apple Store.

Spotlight, Apples globala sökverktyg, har designats om och är numera ett enkelt sökfält mitt på skärmen. Sökningar letar bland dina applikationer, dokument och kontakter, men numera även i externa tjänster likt Wikipedia och Google.

Precis som föregångaren Mavericks, som bröt mot trenden att namnge versionerna efter stora kattdjur, är Yosemite (/joʊˈsɛmɨtiː/) uppkallat efter en känd plats i Kalifornien. Yosemite lanseras för utvecklare under kvällen, och gratis för alla andra användare i höst. Den som inte vill vänta till dess kan registrera sig i Apples beta-program för att få tillgång till den nya versionen under sommaren.

Eftersom att WWDC sammanfaller med Computex i år så finns det mer utförlig täckning av nyheterna på 99mac.se.