Att upplösningen 4K UHD är på frammarsch har nog ingen missat. Även om grafikprestandan fortfarande knappt räcker till och bildskärmarna lider av höga prislappar är intresset stadigt växande.

Allt handlar dock inte bara om extra pixlar, vilket Asus passar på att belysa under årets Computex. I företagets monter finns flera koncept för vad som kan bli framtida produkter, där den gemensamma nämnaren är 4K UHD kryddat med något extra.

Först ut är en prototyp som kombinerar glasögonfri 3D med 4K UHD-upplösning. Precis som brukligt krävs det dock att betraktaren står i bestämda vinklar för optimal upplevelse, annars blir bilden snabbt platt. Modellen har även en tydlig begränsning – 3D-innehåll fungerar bara i upp till 1080p, i högre upplösningar är det traditionell 2D som gäller.

Huruvida modellen kommer utmynna i en färdig produkt är oklart. Enligt Asus handlar det i så fall om tidigast under 2015.

Monterplatsen bredvid ockuperas av en 4K-modell kombinerad med Nvidia G-Sync. Tanken är att synkroniseringstekniken ska göra sig extra väl vid hög upplösning där bildfrekvensen kan vara svår att hålla över stadiga 60 FPS.

Även här handlar det dock om en produkt för framtiden. Asus ser i dagsläget inte riktigt behovet av skärmen, utan låter den tills vidare stanna på prototypstadiet. Någon färdig skärm enligt konceptet väntas inte förrän tidigast 2015.

För den sista 4K UHD-prototypen satsar Asus enligt samma koncept som årets toppmodeller från tv-makarna. Det handlar om en lätt krökt yta, vilken ska "omsluta" användaren och därmed ge bättre inlevelse. Asus menar även att designen kräver färre huvudrörelser i sidled samt lämpar sig extra väl för konfigurationer med flera skärmar.

Precis som för övriga prototyper handlar det dock om en modell på tidigt designstadie. Asus räknar inte med en färdig produkt förrän tidigast 2015.

Alla artiklar från Computex 2014