Halvledarjätten Intel har ett fortsatt fokus på entusiaster och överklockare med lanseringen av Devil's Canyon, men blickar även bortom persondatormarknaden. Under Computex 2014 visar Intel upp bolagets senaste plattformarna för smarta telefoner och surfplattor med Android.

Medan den sedan tidigare lanserade plattformen Bay Trail-T i första rummet riktats mot surfplattor med Microsoft Windows har den på senare tid fått ett allt större fäste även med Google Android. Plattformen var dock från början tänkt för en högre prisklass och är därför förhållandevis dyr att integrera, samtidigt saknas utbrett stöd för trådlös uppkoppling.

Här kommer Merrifield och Moorefield in i bilden. Båda plattformar saknar stöd för Windows och är särskilt ämnade Android. De har även stöd för modemkretsarna i Intels XMM-serien, vilka ger tillgång till allt från 3G till 4G/LTE-Advanced med nedladdningshastigheter på upp till 300 Mbps.

Båda plattformar är i grund och botten desamma, skillnaden är att Merrifield med bland annat två kärnor i upp till 2,13 GHz, grafikdelen PowerVR G6400 samt stöd för LPDDR3 i 1 066 MHz riktas mot smarta telefoner och surfplattor i de lägre prisklasserna. Syskonplattformen Moorefield kommer istället med fyra kärnor i upp till 2,33 GHz, grafikdelen PowerVR G6430 samt stödjer LPDDR3 i 1 600 MHz.

Intel demonstrerar även entusiastinriktade Core i7-4790K "Devil's Canyon", men det handlar inte om några skyhöga klockfrekvenser från modellerna ordinarie 4,0 GHz (4,4 GHz Turbo). Processorn är "endast" överklockad till 4,5 GHz och det speciella är istället att den kyls passivt i ett chassi där konstruktionen agerar kylning.

Medan Intel under demonstrationen visar upp höga prestandasiffror för ett passivt kylt system är det nämnvärt att systemet får vila ordentligt mellan körningarna. Intel framhäver istället att det är möjligt att göra och få ut topprestanda, även om det endast är under kortare perioder innan processorn når upp till sitt utsatta temperaturmål och börjar skala tillbaka klockfrekvenserna.

Intel Core i7-4790K, i5-4690K och Pentium G3258 i familjen Devil's Canyon kommer finnas att köpa i butik i slutet av juni månad.

Alla artiklar från Computex 2014