Trenden är tydlig: det blir allt svårare att reparera vanlig hemelektronik. Skruvar och klämmor ersätts med lim och fogar, vilket gjuter nytt liv i teorierna om att tillverkarna medvetet försöker begränsa livslängden för att sälja fler enheter. Microsofts senaste generation av hybridplattan Surface Pro är inget undantag.

This battery is stuck like a mastodon in a tar pit. The tar-like adhesive makes removing the battery without severe warping nigh impossible.

Vanan trogen bjuder Ifixit på en grundlig genomgång av Surface Pro 3. Precis som för föregångaren handlar det dock knappast om en surfplatta för hemmafixaren. Det blir ett nytt bottenbetyg i reparerbarhet: ett poäng av tio möjliga.

Microsoft tar till många knep för att hålla den Intel-baserade surfplattan så kompakt som möjligt. Att enbart öppna skalet för att exempelvis uppgradera SSD-enheten riskerar att skada enheten eftersom det mesta är limmat. Det gäller även skärmen, där ett skadat glas inte kan ersättas utan att behöva byta ut hela skärmmodulen.

Även batteriet är ett problemområde. Alla batterier har begränsad livslängd och kastar förr eller senare in handduken, men Microsoft ignorerar detta och gör livet surt för reparatörer genom att än en gång använda lim. Det handlar dock knappast om Karlssons klister utan om en ovanligt kladdig gegga med närmast tjär-liknande egenskaper. Surface Pro 3 är kort och gott hemmafixarens mardröm.