Internetoperatören Bahnhof tänker inte följa Post- och telestyrelsen (PTS) föreläggande om att återuppta datalagringen enligt den svenska lagen om elektronisk kommunikation. Den tidigare EU-domen betyder nämligen att även de svenska reglerna om datalagring strider mot de grundläggande fri- och rättigheterna, menar Bahnhof – som nu väljer att anmäla sig själva.

– Vi ska gå hela vägen till EU-domstolen, där vi är säkra på att vinna. Vi vill inte gömma oss, säger Bahnhofs vd Jon Karlung.

Bahnhof vill pröva om den svenska lagstiftningen om datalagring är förenliga med EU-rätten och därför inte att återuppta någon datalagring. Detta trots att PTS, efter att först ha förklarat att man inte avsåg att ingripa mot operatörer som upphörde med insamlandet av trafikdata efter EU-domen, numera menar att de svenska reglerna ska följas.

Den 8 april beslutade EU-domstolen att det så kallade datalagringsdirektivet inte är förenlig med unionens bestämmelser om mänskliga rättigheter. I samband med detta upphörde Bahnhof med att lagra kundernas trafikuppgifter, däribland tilldelade IP-adresser, surfhistorik och annan metadata.

Bahnhof utgår nu från att "PTS kommer att vidta åtgärder med anledning av denna anmälan".