Mer avancerade tillverkningstekniker borgar för billigare kretsar, detta då det blir möjligt att få plats med fler transistorer på en mindre yta än tidigare. I framkant ligger Intel, som sedan över två år tillbaka salufört processorer byggda på 22 nanometer, medan aktörer som TSMC precis tagit klivet ned till 20 nanometer.

Inom de närmsta veckorna väntas Intel efter flera uppmärksammade förseningar inleda leveranserna av de första processorerna producerade på 14 nanometer. Det handlar då om arkitekturen Broadwell, som kommer introduceras i Core M-serien för surfplattor och hybrider mot slutet av året.

Trots de initiala tillverkningsproblemen på 14 nanometer är Intel på god väg med efterträdaren. Under årets upplaga av Intel Developer Forum (IDF) i San Francisco, som drar av stapeln den 9 september, ska Intel visa upp kiselplattor (eng. wafers) producerade med en 10 nanometersteknik.

Likt tidigare tillverkningstekniska kliv väntas övergången till 10 nanometer innebära en dryg dubblering i transistordensitet, samtidigt som det blir möjligt att pressa ned strömförbrukningen med bibehållen prestanda.

Först ut med 10 nanometer väntas bli arkitekturen Cannonlake, en krympning av kommande Skylake, som enligt Intels Tick Tock-schema är att vänta under 2016. Med tanke på förseningen av bolagets 14 nanometersteknik är det dock inte helt osannolikt att introduktionen dröjer till år 2017.

Källa: Digitimes.