Med några enstaka undantag har de senaste grafikkortslanseringarna bestått av gamla stjärnor i ny tappning. Den som väntar på större nyheter får kort och gott hålla ut ett tag till, eller åtminstone blicka mot höstens och vinterns högsäsong.

Det är visserligen inte tal om några nya grafikkretsar med 20 nanometersteknik. Dessa dyker upp tidigast 2015, men redan efter sommarmånaderna kan AMD och Nvidia kläcka ett par nykomlingar med den snart tre år gamla 28 nanometerstekniken.

Mycket handlar om att sänka energiförbrukningen och ta fram både strömsnålare och mer högpresterande grafikkort. Nvidia har redan gett en försmak på vad som komma skalla med Geforce GTX 750 och GTX 750 Ti, som bygger på den nya arkitekturen Maxwell – efterträdaren till dagens Kepler.

AMD lämnar Tahiti för Tonga

Närmast i tiden står dock AMD med grafikkretsen Tonga. Den väntas anlända i augusti eller september och mer eller mindre ersätter Radeon R9 280 och R9 280X i prestandasegmentet. Det betyder att klockan klämtar för långköraren Tahiti, som introducerades redan i slutet av 2011 med Radeon HD 7900-serien.

AMD Tonga levererar enligt tidigare uppgifter prestanda i nivå med Radeon R9 280X till strömförbrukningen av ett Radeon R9 270X. Minnesbussen ska ha en 256-bitars bredd, vilket är lägre än 384 bitar för Tahiti. Detta kan till viss del kompenseras med snabbare minnesmoduler. Rykten talar för att antalet beräkningsenheter förblir det samma som föregångaren, det vill säga 2 048 streamprocessorer.

Geforce Maxwell i prestandaklassen

Någon gång i årets fjärde kvartal, sannolikt i oktober eller november, står Nvidia på tur med grafikprocessorn GM204. Nykomlingen sägs dyka upp lagom till julhandeln och ta över efter dagens Geforce GTX 770 och 780 (Ti) i den övre prestandaklassen.

Några mer djupgående detaljer är ännu inte kända, men nätet är överfyllt av rykten och spekulationer. En intressant detalj är dock att kretsen heter GM204 och inte GM104, vilket stärker tidigare uppgifter om att denna grafikprocessor utgör den andra generationens Maxwell. Det kan även förklara det udda beslutet att placera Geforce GTX 750 och 750 Ti (GM107) i samma modellserie som föregångarna Kepler.

Mycket pekar således mot att det handlar om en uppfräschad Maxwell-arkitektur, som inleds med Geforce GTX 870 och 880, där det finns fler nyheter än enbart högre prestanda.