Halvledartillverkaren Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) är världens i särklass största renodlade kontraktstillverkare och gör kretsar åt de allra flesta aktörerna på marknaden. Den utdragna övergången till 20 nanometer har dock fått industrin att titta på alternativa kontraktstillverkare.

Nästa år inleds produktionen av bolagets 16 nanometersteknik med Finfet, så kallade 3D-transistorer, och Samsung i samarbete med Globalfoundries väntas kontra med den konkurrerande tekniken 14 nanometer Finfet. De båda teknikerna väntas inte medföra någon krympning gentemot 20 nanometer, däremot ska de leverera högre energieffektivitet och prestanda.

Nu avslöjar bolagets styrelseordförande, Morris Chang, att TSMC tappat kunder för den kommande tekniken och därför kommer ha en lägre tillverkningsandel än konkurrenterna under 2015. Istället är det Samsung som väntas inneha ledningen under året, till stor del då bolaget tros ha kammat hem ett kontrakt att tillverka kretsar på 14 nanometer åt Qualcomm.

Chang tror dock att bolaget åter kommer ha en ledande position under 2016–2017, detta då den kommande 16 nanometerstekniken ska användas till allt från server- och FPGA-kretsar, till mobila basband och inte minst grafikkretsar.

Källa: Digitimes.