Namnet Sandforce kännetecknades länge som det bästa inom kontrollerkretsar till SSD-enheter, men på senare år har konkurrenterna kommit ikapp och levererar i mångt och mycket bättre lösningar. Efter en rad förseningar börjar det bli dags för nästa generation att levereras till kunder.

Enligt uppgift till kinesiska VR-Zone har en ny revision (B0) av Sandforce SF3700 nyligen färdigställts och kommer skickas till partner för validering inom kort. Större leveranser väntas dock dröja till årets fjärde kvartal, vilket i praktiken innebär att SSD-enheter med SF3700 bör dröja till början av nästa år.

Ett av paradnumren i SF3700 är stöd för SATA 6,0 Gbps såväl som upp till fyra kanaler PCI Express 2.0. Det sistnämnda ska möjliggöra för hastigheter uppemot 1 800 MB/s (150K IOPS), någonting som enligt Sandforce väntas vara avsevärt högre än andra kontrollerkretsar på marknaden.

Kontrollerkretsen är även flexibel med minnesstödet, där kretsar av standarderna Toggle NAND och ONFI är kompatibla för upp till två terabyte lagringsutrymme. Därutöver syns "dubbel" kryptering med AES-256, felkorrigering med Shield, samt skrivutjämning och dataskydd med Durawrite och Raise. För lagringsutrymme kan SF3700 adressera upp till två terabyte.

Avslutningsvis har Sandforce SF3700 en modulär uppbyggnad, någonting som kommer möjliggöra för det numera Seagate-ägda bolaget att uppdatera delar av kontrollerkretsen samt anpassa den för olika marknader.