Halvledarjätten Intels försening av arkitekturen Broadwell skapar svallvågor inom datorindustrin, där tillverkare tvingas lägga nya modeller på hyllan i väntan på de första processorleveranserna. Apple låter sig dock inte vänta, utan ska enligt nya uppgifter lansera omdesignade Macbook Air inom kort.

Apple-orienterade 9to5mac rapporterar via taiwanesiska tidskrifter att nya varianter av Macbook Air 11 och 13 tum gått i produktion. De nya modellerna ska bli de första sedan slutet av 2010 att få en helt ny chassidesign, vilket kommer ackompanjeras av nya skärmar och processorer från Intel.

Leveranserna av nya Macbook Air 11 och 13 tum inleds enligt rapporten i slutet av augusti, vilket i sådana fall innebär att lanseringen sker däromkring. Nämnvärt är att de påstådda nya processorerna från Intel med största sannolikhet baseras på den nuvarande generationen Haswell, detta då de första leveranserna av Broadwell inte inleds förrän i slutet av året.

Macbook Air 12 tum med Broadwell

En modell som däremot väntas dröja som direkt följd av Intels senareläggning av Broadwell är mellanmodellen på 12 tum, som det ryktats om i månader. Den nya rapporten gör gällande att modellen är beroende av Intel Broadwell, kanske för att nå rätt balans i prestanda, batteritid och tunnhet.

Modellen ska från början ha varit tänkt för årets tredje kvartal, men kan nu dröja till så sent som början av 2015. Även om Apple tidigare lyckats säkra kretsar långt före andra partnertillverkare, väntas Broadwell på grund av tillverkningstekniska problem endast finnas i mycket begränsad upplaga innan årsskiftet, vilket gör det osannolikt att ens Apple lyckas säkra tillräckligt med kretsar för att lansera 12-tummaren i år.