Vissa spel bör upplevas med handkontroll. För detta finns en uppsjö olika alternativ, däribland möjligheten att med diverse knep och en gnutta experimentlusta ansluta en modell för de senaste generationernas spelkonsoler. Det finns dessutom många kloner och derivat, men få är lika mångsidiga som 8Bitdos senaste skapelse.

Nya NES30 Gamepad är precis som namnet antyder en Nintendo NES-inspirerad handkontroll med både USB- och Bluetooth-anslutning. Utseendet känns igen från originalet och tillverkaren lovar att även känslan är densamma. Ett klassiskt styrkors kombineras med totalt sju knappar, varav två avtryckare, i en SNES-liknande layout.

Vad som skiljer modellen från mängden är den breda kompatibiliteten. Handkontrollen fungerar med Windows, Mac OS X, Android samt IOS 7 och kan dessutom emulera en Wiimote. Den sägs även vara först med multiplayer för Apple IOS-enheter, där två NES30 kan användas samtidigt via Bluetooth tack vare tangentbordsemulering.

Batteriet laddas via Micro USB och ska klara cirka 20 timmars användning. I paketet ingår dessutom ett skal, som även fungerar som mobilställ, en USB-kabel och en nyckelring. NES30 Gamepad finns för närvarande enbart hos utländska återförsäljare och kostar 40 euro, motsvarande cirka 370 kronor.