Den senaste tiden har Crytek präglats av rykten om att bolaget är på väg mot en ekonomisk härdsmälta, någonting som styrkts av flera rapporter om obetalda löner och huvudpersoner som har lämnat bolaget. Bolaget som tidigare valt att inte kommentera uppgifterna tar nu bladet från munnen.

Our evolution from a development studio to an online publisher has required us to refocus our strategies. These challenges go along with an increased demand for capital, which we have secured. [...] Ultimately, with our organization, capitalization, portfolio and technologies, we have now laid the foundations for securing Crytek's future — not just in the short term, but also long term.

I ett officiellt utlåtande till Polygon berättar Crytek att förvandlingen från utvecklare till utgivare inneburit stora förändringar, vilka går hand i hand med ett ökat kapitalbehov. Det uppger bolaget att det nu har säkrat även på lång sikt och meddelar att det inom kort kommer delge fler "positiva nyheter".

Crytek väljer även att kryptiskt kommentera de många rapporterna so obetalda löner, med att informationsflödet till anställda kunde varit bättre. Det här menar Crytek beror på att bolaget inte velat diskutera framtidsplaner offentligt och således inte riskera att sådana detaljer skulle läcka ut.

Hur bolaget kommit ur det ekonomiska trångmålet framgår inte, men en möjlighet är att Deep Silver har med saken att göra. Deep Silver kommer tillsammans med Crytek att agera utgivare för Homefront: The Revolution, ett spel som utvecklas av Cryteks dotterbolag Crytek UK (f.d. Free Radical Design).

Medan rykten gjort gällande att Deep Silver varit i samtal om att köpa Crytek UK är det istället möjligt att pengar skjutits in till den krisande spelaktören. Om så är fallet skulle bolagets framtid hänga på framgångarna av Homefront: The Revolution, som ska släppas till PC/Windows, Xbox One och Playstation 4 någon gång under 2015.