Rykten har länge cirkulerat om att Googles Nexus-program ska skrotas till förmån för snarlika Android Silver, där sökjätten istället ska samarbeta med flera samtida partnertillverkare. Uppgifter om nya Nexus-enheter fortsätter dock hitta ut och för ovanlighetens skull handlar det om en ny mobiltelefon.

Nu uppges The Information (betalvägg) ha varit i kontakt med tre personer, som samtliga gör gällande att Google arbetar på en Nexus-telefon tillsammans med Motorola. Samarbetet ska lustigt nog ha inletts kort efter Lenovos köp av Motorola, vilket förklaras med att Google tidigare inte velat ingå ett djupare partnerskap med det tidigare dotterbolaget och därmed trampa andra partnertillverkare på tårna.

Vidare nämns att telefonen ses som en "phablet", en beskrivning som används för att beskriva telefoner i storleksklasser närmare mindre surfplattor. Dessa uppgifter stärks av Android Police, som skriver att modellen går under kodnamnet Shamu och kan få en skärm på hela 5,9 tum samt fingeravtrycksläsare.

Samtidigt framgår uppgifter om en oviss framtid för Android Silver. Programmets framtid äventyras till följd av att projektets ledare, Nikesh Arora, är på väg att lämna Google. Utan Arora är det oklart hur mycket tyngd Google vill lägga bakom Android Silver, som rentutav kanske inte blir av.

Lanseringen av Motorola Shamu ska enligt uppgifterna äga rum i november, kanske i samband med den skarpa lanseringen av Android L.