Hur hög upplösning som är tillräcklig är en ständig debatt, men när det kommer till VR-headset som Oculus Rift är de flesta eniga om att fler pixlar är välbehövligt. Nu presenterar Nvidias forskningsdivision en lösning som kan leverera markant högre upplösningar till ett lägre pris.

Konceptet kallas för Cascaded Displays och går kortfattat ut på att stapla två billigare skärmar på varandra. För forskningsprojektet har Nvidia använt två sjutummare med 1 280 x 800 pixlar. Efter att de båda skärmar dissekerats placeras den övre inte direkt på den undre, utan förskjuts med en kvarts pixel.

Tillsammans med specialutvecklad mjukvara är resultatet en upplevd upplösning närmare 2 560 x 1 600 än ursprungliga 1 280 x 800 för de separata skärmarna. En annan fördel är möjligheten att manipulera skärmarnas uppdateringsfrekvens för att nå en upplevd högre frekvens än 60 Hz, som annars är standard för de mobila skärmar som är tänkta för användning i allehanda VR-headset.

Medan tillvägagångssättet är billigare än att köpa in en enskild högupplöst skärm finns nackdelar. Framförallt försämras betraktningsvinklarna och ljusstyrkan blir lägre när två paneler staplas på varandra, två punkter som inte spelar någon större roll i ett VR-headset. Bilden förvrängs även en hel del, men enligt Nvidia ska det mesta gå att korrigera genom mjukvara.

Den som vill läsa mer ingående om projektet kan laddad ned forskningsrapporten på Nvidias officiella webbplats.