Processorer med inbyggda grafikdelar är i fokus från AMD:s sedan flera år tillbaka, men det betyder inte att bolaget helt kastat in handduken på mer traditionella modeller. Under en presskonferens i Kina avtäcker AMD två nya processorer för socklarna FM2+ och åldrande AM3+.

AMD Athlon II X4 860K har fyra kärnor enligt arkitekturen Steamroller och samma kisel som A-serien Kaveri. Skillnaden är att grafikdelen är avstängd samt att mängden L2-cacheminne halverats till 2 MB. Processorn kommer klockad till 3,7 GHz och har upplåsta multiplar för överklockning. Vidare nyttjar modellen sockel FM2+ och har 95 W TDP.

Den andra processorn är avsedd sockel AM3+ och baseras på kretsen "Vishera" likt tidigare FX-processorer. AMD FX-8300 kommer med åtta kärnor klockade till 3,2 GHz (3,5 GHz Turbo) och TDP-värdet 95 W. Även här är kärnorna upplåsta för att underlätta vid överklockning.

När processormodellerna kan tänkas dyka upp på svenska butikshyllor är ännu inte känt. Athlon II X4 860K riktas mot hembyggare och kan således tänkas bli tillgänglig inom en inte allt för avlägsen framtid. Målgruppen för FX-8300 är internetcaféer i Kina och det är därför inte säkert att den kommer lanseras globalt.

Källa: Expreview (kinesiska).