Sökjätten Google tros behålla Nexus-programmet för en överskådlig framtid och till slutet av året är två nya enheter att vänta. Förutom monstertelefonen Motorola "Shamu" med 5,9-tumsskärm ska andra generationen Nexus 7 få en uppföljare, även där med större mått än tidigare.

Taiwanesiska HTC sägs ligga bakom nästa Nexus-surfplatta, vars kodnamn tros vara Volantis eller Flounder. Den kommande modellen uppges få en skärm på 8,9 tum med 2 560 x 1 600 pixlar, för en punkttäthet på 339 pixlar per tum (ppi). Samtidigt ska chassit vara i metall och mer påkostat än tidigare Nexus-enheter.

Det kanske mest intressanta är de interna specifikationerna. Processorn ska vara 64-bitarsversionen av Tegra K1 med två kärnor "Project Denver" och grafikdel med 192 CUDA-kärnor, vilket ackompanjeras av inget mindre än 4 GB DDR3-minne. Därutöver får surfplattan en frontmonterad kamera på 1,6 megapixlar och en bakre med 8 megapixlar.

Den kommande Nexus-surfplattan från HTC kan gå en prislapp på runt 350 dollar, motsvarande 3 000 kronor inklusive moms. Lanseringen väntas äga rum senare under året i samband med det skarpa släppet av Android L.

Källa. Phonearena.