Efter den mindre lyckade lanseringen av Windows 8 tar Microsoft nya tag med nästa operativsystem – Windows "Threshold" – som tros få det kommersiella namnet Windows 9. Bland nyheterna står förändringar för skrivbordsanvändare såväl som det pekskärmsorienterade gränssnittet.

Nu uppger flera källor till Zdnet att Microsoft siktar på att släppa en testversion av operativsystemet i slutet av september eller början på oktober. De som installerar testversionen kommer behöva acceptera att få en automatisk månatlig uppdatering till operativsystemet, vilket kan innebära att Microsoft planerar stora förändringar de kommande månaderna.

Bland finesserna som är att vänta är startmenyns återkomst, möjligheten att köra Modern-applikationer i skrivbordsmiljön, virtuella skrivbord och att Charms-menyn försvinner. Mycket pekar även mot att den personliga assistenten Cortana från Windows Phone hittar in i Windows 9.

En annan stor förändring är att samtliga varianter av Windows sammanfogas till en, men det ska finnas olika utgåvor baserade på inmatningsmetod. Traditionella persondatorer och hybrider väntas få en egen utgåva, medan mindre surfplattor och telefoner samsas med en som saknar det klassiska skrivbordet.

Samma rapport gör gällande att Windows 9 kan släppas skarpt fem–sex månader efter den första testversionen, vilket skulle innebära en lansering våren 2015.