Trådlöst nätverk 802.11ac är en allt vanligare syn i datorer och mobila enheter. Den nya standarden öppnar upp för gigabithastighet genom luften, men för detta krävs en passande accesspunkt, vilket i hemmen vanligtvis innebär en trådlös router. Nu presenterar Asus en ny modell med teknik från Quantenna.

Nykomlingen Asus RT-AC87U använder en dubbelkärnig processor från Quantenna för 802.11ac, som är först ut med höghastighetstekniken multi-user MIMO. Detta kombineras med ytterligare en dubbelkärnig processor på 1,0 GHz, som sköter all övrig nätverkstrafik och även hanterar den inbyggda fil- och mediaservern.

Enligt Asus ska detta öppna upp för höga genomströmningshastigheter. Enheter anslutna till 802.11ac (5 GHz) ska ha tillgång till hela 1 734 Mbps medan 802.11n (2,4 GHz) med Broadcom Turboqam bistår med ytterligare 600 Mbps. Det ger en sammanlagd trådlös bandbredd på hela 2 334 Mbps.

På anslutningssidan återfinns även fyra Ethernet-portar med gigabithastighet samt ytterligare en för internetanslutning (WAN). För den som vill låta routern agera server finns dessutom en USB 3.0 för exempelvis lagringsenheter och nätverksskrivare. Slutligen syns fyra antenner (4x4 MIMO), som sägs kunna ge täckning på en yta av 465 m2.

Asus RT-AC87U ska finnas på butikshyllorna någon gång i oktober månad. Några prisuppgifter är ännu inte kända.