Att en stor del av spelförsäljningen på PC-plattformen sker på nätet kommer kanske inte som någon överraskning, men exakt hur stor andel som utgörs av digital distribution är svårt att överblicka. Den dominanta speltjänsten Steam vägrar att dela med sig av försäljningssiffrorna och spelbranschen i stort brukar stanna vid att redovisa den totala försäljningen.

Den brittiska analysfirman DFC Intelligence låter räknemaskinerna smattra och kommer nu fram till att digital distribution stod för hela 92 procent av den totala försäljningen av PC-spel under 2013, vilket innebär att mindre än tio procent av intäkterna kommer från traditionell försäljning i fysiska butiker.

Det jämföras mot NPD:s siffror från 2010, då endast 48 procent av spelförsäljningen på PC-plattformen spårades till digitala distribution. I rapporten Nordic Games Sales 2013 hävdas att 63 procent av den totala spelförsäljningen över samtliga plattformar i de nordiska länderna sker på nätet.

En uppenbar förklaring till den starka tillväxten är att många spel släpps först eller enbart i digitala spelbutiker, men även nya typer av finansieringsmodeller med fler intäktskällor än enbart spelförsäljning. Många av de populäraste PC-titlarna hör till genrer som MOBA och MMORPG, där exempelvis mikrotransaktioner är en integrerad del av spelvärlden.