För ett litet tag sedan lyfte AMD på skynket och presenterade en ny serie grafikkort för professionella användare, där Firepro W7100 överraskande nog är först ut med grafikprocessorn Tonga. Samma krets ska även användas till konsumentorienterade grafikkort i Radeon-serien. Introduktionen sker redan i helgen.

Lördagen den 23 augusti planerar AMD att ge en försmak av Radeon R9 285 "Tonga" på ett evenemang som direktsänds på nätet. En vecka senare är det dags för den officiella säljstarten, som äger rum den 2 september. På samma datum får även media publicera de första recensionerna av det nya grafikkortet.

Grafikprocessorn Tonga ska i praktiken ersätta dagens Tahiti, men den fullständiga versionen av kretsen sparas till kommande Radeon R9 285X, som lanseras vid ett senare tillfälle. Radeon R9 285 går in på samma prispunkt som R9 280X; runt 2 500 kronor inklusive moms.

I samband med säljstarten drar AMD även igång en ny kampanj med spel på köpet, denna gång på temat "rymden". Exakt vilka titlar som är aktuella är ännu oklart. Civilization: Beyond Earth, Eve: Valkyrie, Elite: Dangerous och Star Citizen är några tänkbara kandidater.