I samband med Windows 8 lanserade Microsoft satsningen Windows on ARM, som introducerade ARM-baserade processorer till Windows. Inga egentliga fördelar mot Windows 8, brist på bakåtkompatibilitet och dåligt app-utbud i Windows Store fick dock konceptet att falla platt. Trots motgångarna ser Microsoft fortfarande en framtid för ARM och Windows.

I och med nästa version av Windows kommer samtliga varianter att sammanfogas till ett enda operativsystem, som senare kommer släppas i olika utgåvor beroende på den huvudsakliga inmatningsmetoden. En av dessa utgåvor väntas anpassas för surfplattor och telefoner, där navigering med pekskärm står i fokus.

Nu rapporterar Myce att nästa Windows RT blir utan skrivbordsmiljön. Anledningen till detta tillskrivs att skrivbordet har begränsad funktionalitet med Windows RT och att de enda applikationer som tillhandahålls för operativsystemet är File Explorer, Internet Explorer samt Microsoft Office.

Att specifikt Windows RT pekas ut skulle kunna innebära att endast surfplattor med ARM-processor blir utan det klassiska skrivbordet. Det är därför möjligt att x86-baserade surfplattor, som samtidigt kan köra skrivbordsapplikationer, även fortsättningsvis får tillgång till skrivbordet.

Microsoft väntas tillkännage nästa utgåva av Windows den 30 september.