Efter månader av rykten tillkännagav AMD under helgen grafikkretsen Tonga, som i praktiken ersätter åldrande Tahiti i Radeon R9 280-serien. Prestandamässigt väntas inga världsomvälvande förändringar, däremot får den nya grafikkretsen bland annat förbättrad energieffektivitet.

Det här tar Sapphire tillvara på med en modell skräddarsydd för byggen med moderkort enligt Mini ITX-standard. Radeon R9 285 ITX Compact Edition är strax över 17 centimeter långt och 11 centimeter på höjden. Kylningen består av ett antal värmeledningsrör och aluminiumflänsar, som kyls av en 100-millimetersfläkt.

Grafikkortet baseras på Tonga Pro med 1 792 streamprocessorer klockade till 918 MHz och det kommer även finnas en överklockad variant, som kliver upp med ynka 10 MHz till 928 MHz. Till detta hör 2 GB GDDR5-minne i 5 500 MHz, för en minnesbandbredd på 176 GB/s.

Andra finesser är en BIOS-knapp, som kan användas för att erbjuda kompatibilitet med äldre moderkort, samt strömmatning via två 6-pins PCI Express. Avslutningsvis kommer grafikkort med videoanslutningar i form av två Mini Displayport 1.2, en HDMI 1.4a och en Dual-Link DVI.

Sapphire Radeon R9 285 ITX Compact Edition kan väntas dyka upp på butikshyllor i samband med lanseringen av Radeon R9 285, som äger rum den 2 september. Några prisuppgifter för Sapphires modell framgår inte.

Källa: Techpowerup.