Fejkade datorkomponenter är ingen ny företeelse. Många internationella och påfallande ofta asiatiska marknadsplatser på internet är ett minfält av kopior och bluffprodukter. Nu framkommer det att förfalskningar även hittat till etablerade återförsäljare i Tyskland.

Den tyska tekniktidningen Heise C't Magazin uppdagar en bedrägerihärva där budgetmodellen Geforce GT 440 OEM märkts om för att säljas som den betydligt mer påkostade Geforce GTX 660. Detta genom att ändra namnsträngen i firmware för att lura både drivrutiner och systemverktyg.

Grafikkortet ifråga kommer från distributören Kosatec Computer och har sålts hos flera tyska återförsäljare som "GTX 660 4096MB Nvidia Bulk". Enligt Kosatec ska dessa grafikkort vara inköpta direkt från Point of View, som dock nekar till all inblandning. Motsägelsefullt nog illustreras det förfalskade grafikkortet med en modell från Zotac, men inte heller denna tillverkare vill kännas vid produkten.

Nu riktas strålkastarljuset mot Nvidia, som har möjlighet att spåra tillverkaren genom grafikprocessorns serienummer. Trots att Heise informerat om bedrägeriet och även delat med sig av serienummer har dock Nvidia inte kommenterat det inträffade.