Gemensamt för de flesta smarta klockorna är att de behöver parkopplas med en telefon för att få notifieringar och användas för saker som telefonsamtal. Det här vill Samsung åtgärda med Gear S, som kommer med inbyggt 3G-modem för att möjliggöra telefonfunktionalitet utan en närliggande telefon.

Klockan har likt aktivitetsmätaren Gear Fit en böjd skärm med AMOLED-panel. Skärmen i fråga är två tum med upplösningen 480 x 360 pixlar, vilket ger en punkttäthet på 300 pixlar per tum (ppi). En annan utstickare är att den inte har Android Wear som operativsystem, utan att Samsung fortsätter satsa på Tizen.

Som sig bör kommer Gear S med allehanda sensorer och bortsett från den ordinarie uppsättningen märks även en UV-sensor. Vilken funktion sensorn fyller framgår inte, men sannolikt är att den används för att varna vid hög UV-strålning. Därutöver är klockan vattenresistent och IP67-klassad.

För övrig hårdvara anges en tvåkärnig 1 GHz-processor, 512 MB primärminne och 4 GB lagringsutrymme. Batteriet är specificerat till 300 milliamperetimmar, vilket ska räcka för två dagars drifttid vid "typiskt användande". Drifttiden kan dock tänkas bli avsevärt lägre vid omfattande 3G-användning.

Tillsammans med klockan avtäcks även Gear Circle, ett par trådlösa hörlurar som kan paras ihop med en smart telefon eller klocka via Bluetooth för att meddela om samtal och notifieringar. Öronsnäckorna kommer även med magneter, vilket öppnar upp för att kunna ha hörlurarna hängandes runt halsen när de inte används.

Samsung Gear S och Gear Circle lanseras globalt i oktober månad. Prisuppgifter för klockan och hörlurarna framgår inte.