Över en natt blev Markus "Notch" Perssons byggarspel Minecraft en världssuccé och är numera det bäst säljande PC-spelet genom tiderna. Att Notch bolag, Mojang AB, dessutom är fristående och klättrat upp utan finansiell utomstående hjälp har gjort det till en förebild bland många indie-spelutvecklare.

Nu rapporterar Wall Street Journal (betalvägg) att Mojang kan köpas av Microsoft för mer än 2 miljarder dollar, motsvarande cirka 14 miljarder kronor. Rapporten överraskar då Notch generellt varit öppet kritisk till storföretag, där han bland annat
vägrat certifiera Minecraft för Windows 8 och lade ned utvecklingen av en Oculus-anpassad version av spelet till följd av Facebooks förvärv av Oculus VR.

Att ett förvärv är på gång stärks av en separat rapport från Bloomberg, som gör gällande att parterna är i slutskedet av förhandlingarna. Microsoft hoppas kunna göra Minecraft mer lönsamt genom att öka användarbasen och samtidigt göra fler licensavtal för leksaker och filmer.

Bloomberg skriver även att Notch endast kommer stanna kvar hos Mojang under en övergångsperiod, för att sedan lämna när bolaget uppgått i Microsoft.