Samtidigt som allt mer data flyttas till "molnet" ökar densitetskraven i datacenter, någonting som väckt nytt liv i hårddiskmarknaden. Det här driver på både Seagate och Western Digital att lägga i en högre växel med högre kapaciteter för framförallt 3,5-tumsenheter, där Seagate nyligen lanserat en företagsvariant på hela 8 TB.

Nu följer Western Digital-ägda Hitachi upp med en hårddisk som når upp till den magiska 10 TB-gränsen. Den ännu icke namngivna modellen är heliumfylld, vilket frambringar flera fördelar gentemot ordinarie hårddiskar. Framförallt innebär det lägre internt motstånd och turbulens, någonting som möjliggör närmare placering av lagringsplattorna.

Helium är inte den enda nyckeln för att uppnå den rekordhöga kapaciteten. En annan del är Shingled Magnetic Recording (SMR), där lagringsspåren placeras omlott likt takpannorna på ett hus för ytterligare utrymmesbesparing. Det här ger en förlust i prestanda vid nya skrivningar, varför modellen primärt kommer riktas mot applikationer som arkivlagring.

Samtidigt framgår att samtliga framtida hårddiskar för företag (eng. enterprise) blir heliumfyllda, vilket ska öppna upp för framtida användning av Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR), som ska ge en mångfaldig ökning i lagringsdensitet per kvadrattum och möjliggöra hårddiskar på så mycket som 60 TB. HAMR-tekniken väntas dock inte vara redo förrän tidigast 2017.

Den nya 10 TB-modellen levereras redan nu till kunder för validering och testning, vilket väntas följas upp av färdigställda produktleveranser inom kort.