Kampen om konsumenternas handleder trappas upp efter presentationen av Apple Watch. I känd stil väljer Apple att gå direkt på premiumsegmentet, men för ovanlighetens skull tillhandahålls mängder av valmöjligheter för att anpassa klockans utseende efter personlig smak och stil. Det blir exempelvis två olika storlekar, en uppsjö materialval och utbytbara armband.

Efter den inledande presentationen framkommer fler detaljer om Apples skapelse. Först och främst handlar mycket om navigationen, inte minst den vridbara digitala kronan med integrerad knapp. Dessutom finns en ny typ av pekskärm, som inte enbart känner av fingrarnas rörelser utan även reagerar på ett hårdare tryck, vilket tolkas likt ett högerklick.

Apple Watch har en sensor som "väcker" klockan när användaren höjer armen. Då visas hemskärmen, som består av ett moln med ikoner. Molnet navigeras genom att vrida på kronan och ett lätt tryck på densamma ger samma funktion som hemknappen i Iphone, det vill säga går tillbaka till denna meny. Nedanför kronan finns även en extra knapp för snabbfunktioner medan pekskärmen används för generell navigation och för att utföra åtgärder.

På boettens baksida finns fyra lysdioder med tillhörande sensorer. Två är infraröda och ytterligare två utnyttjar vanligt ljus, först och främst för att mäta pulsen, men dessa kan även öppna upp för fler, ännu okända möjligheter. Därutöver finns en integrerad accelerometer som känner av rörelser.

Klockan kan även utnyttja allt en ansluten Iphone har att erbjuda, exempelvis GPS och internetuppkoppling. Samtidigt kan den användas för att "pinga" en borttappad Iphone, som då ger ifrån sig ljud. Precis som med många andra smarta klockor fungerar den därmed som integrerat tillbehör. Det inbegriper samspel med appar och tillhörande tjänster, exempelvis betalsystemet Apple Pay.

Inte vattentät

Till skillnad från konkurrenter som Motorola Moto360, LG G Watch och Samsung Gear S klarar Apple Watch varken dusch, bad eller simturer. Någon kapslingsklass framgår inte, men det blir åtminstone ingen IP67. Enligt Apple ska det däremot inte vara några problem med damm och fukt, exempelvis en svettig handled eller ett plötsligt regnoväder. Det ska även gå att tvätta händerna utan att behöva oroa sig för att klockan stryker med på kuppen.

Ett annat aber är att Apple ännu inte talat om batteritiden. Det verkar som att det åtminstone ska gå att använda klockan en hel dag utan att behöva ansluta den magnetiska laddaren, som använder trådlös induktionsteknik för att återuppliva det inbyggda batteriet.

Sist men inte minst kan det vara värt att notera att det precis som i Apples övriga mobila enheter inte går att byta batteri, åtminstone inte utan att behöva öppna upp innandömet och därmed bryta garantin. Möjligtvis kommer dock Apple att erbjuda någon form av batteribytesservice, inte minst för att lugna den som har ögonen på de mer exklusiva modellerna.

Apple Watch börjar säljas någon gång i början av 2015. Den billigaste varianten går loss på 350 dollar, motsvarande cirka 3 100 kronor inklusive moms. Det är dock ingen högoddsare att de mer exklusiva modellerna drar iväg betydligt högre än så och mycket väl kan komma att kosta tiotusentals kronor.