Nästa stora version av Windows är i antågande och framförallt väntas nyheter för traditionell skrivbordsanvändning. Under sensommaren läckte information ut om vad som sades vara ett preliminärt datum för när operativsystemet skulle avtäckas och nu bekräftas det av Microsoft.

I en inbjudan till media berättar Microsoft att de den 30 september är välkomna att höra mer om framtiden för Windows och företag. Joe Belfiore och Terry Myerson ska leda presentationen, som i huvudsak ska riktas mot företagare och avancerade användare, rapporterar The Verge.

Under evenemanget eller kort därefter väntas Microsoft leverera en testversion som företag, utvecklare såväl som vanliga konsumenter kommer kunna ta del av. Flera läckor av tidiga testversioner har redan hittat ut på nätet och beskriver bland annat den nya startmenyn. Därtill väntas nya finesser i form av virtuella skrivbord och den personliga assistenten Cortana.

En annan stor skillnad mot tidigare är att Microsoft helt kan frångå versionsnummer i namnbeteckningen. Internt kallas nästa Windows för Threshold och i folkmun är det mest känt som Windows 9, men mycket talar för att operativsystemet kort och gott kommer heta Windows, vilket tros bli fallet även för mobiltelefoner.

Det finns ännu inget lanseringsdatum för den skarpa versionen av nästa Windows, men mycket pekar mot att introduktionen äger rum under våren 2015.