Redan på utvecklarkonferensen WWDC i juni presenterade Apple den åttonde huvudversionen av IOS. Sedan dess har betaversioner av operativsystemet funnits tillgängliga för utvecklare, men nu är det dags för den skarpa lanseringen. Under onsdagskvällen rullar Apple ut IOS 8 för alla uppgraderingssugna användare.

I IOS 8 handlar mycket om att bygga ut befintliga funktioner och finjustera operativsystemets beteende. Till detta hör mindre uppdateringar såsom interaktiva notiser med snabbsvar från låsskärmen, gruppkonversationer via Facetime, familjedelning av appar och annan media samt tal till text-diktering på svenska.

Till de större förändringarna hör ett nytt hälsocenter, som samlar information från träningsappar och tillbehör, exempelvis vikt, puls och aktiviteter. Det blir även filhantering för molntjänsten Icloud, tangentbord från tredjepartsutvecklare samt prediktiv sweep-typing.

En annan nyhet är förbättrad integration mellan olika typer av enheter. Det ska exempelvis vara möjligt att skriva SMS på en Ipad och skicka detsamma via en ansluten Iphone, alternativt börja skriva ett e-post på en Apple-enhet och senare fortsätta skriva på samma e-post med en annan. Hela ändringsloggen finns på Wikipedia.

Nya IOS 8 fungerar med Iphone 4S och senare, Ipad 2 och senare samt den femte generationens Ipod Touch. Det nya operativsystemet ska finnas tillgängligt som en programuppdatering klockan 19:00 svensk tid, åtminstone om Apples servrar klarar av den väldiga anstormningen från miljontals uppdateringssugna användare.