För den som väntar på nästa generations grafikkort behöver inte vänta länge till – imorgon är det dags för arkitekturen Maxwell att inta prestandasegmentet i den nya Geforce GTX 900-serien. Flaggskeppet Geforce GTX 980 kommer initialt endast finnas med referensdesign, men den nedskalade kusinen GTX 970 kommer finnas i en mängd olika utförande från partnertillverkare.

Partnertillverkaren Asus har de senaste månaderna slagit på stora trumman för semipassiv kylning med Strix-familjen grafikkort. Även Geforce GTX 970 ska få denna behandling. Det handlar således om en DirectCU-inspirerad kylare, där fläktarna är avstängda till det att grafikkortet når upp till ett visst temperaturmål.

Detaljer om klockfrekvenser framgår inte, men sannolikt är att grafikkretsen är överklockat från fabrik och att grafikminnet stannar på standardnivån 7 000 MHz. Själva grafikkretsen är en nedskalad variant av GM204 med 1 664 CUDA-kärnor med en 256-bitars minnesbuss, vilket ackompanjeras av 4 GB GDDR5-minne.

Lanseringen under morgondagen äger rum i samband med det världsomspännande evenemanget Game24. I Sverige hålls lanseringsfesten på Webhallens butik vid Sveavägen i Stockholm.

Källa: Videocardz.