Elektronikjättarna krigar inte enbart på produktfronten utan inleder även med jämna mellanrum veritabla strider i domstol. För ett litet tag sedan framkom det att Nvidia är på krigsstigen och nu ser det ut som att även Asus vill använda lagboken från att stoppa konkurrenterna från att använda vad som sägs vara patentskyddad teknik.

Enligt den taiwanesiska branschtidningen Digitimes är Asus beredda att gå till domstol för att förhindra andra moderkortstillverkare från använda vad som kallas för OC Socket. Det gäller en skräddarsydd variant av sockel LGA 2011-3 med ett gäng extra pinnar för strömförsörjningen, som ska göra det möjligt för överklockare att skruva upp klockfrekvenserna betydligt högre än normalt.

Asus var först ut med tekniken i den inledande serien Intel X99-baserade moderkort för Core i7-5000-serien "Haswell-E". Övriga moderkortstillverkare använder Intels standardsockel, men bland annat Gigabyte har visat upp en nästintill identisk lösning i den ännu olanserade modellen X99-SOC Force LN2.

Att hota med att gå till domstol kan med andra ord vara ett försök att avskräcka huvudkonkurrenterna Asrock, Gigabyte och MSI från att introducera nya moderkort med motsvarande processorsockel.