Även om Oculus Rift stjäl mest uppmärksamhet behövs inte nödvändigtvis högteknologiska VR-glasögon för att ta virtuell verklighet till den breda massan. Samsung har stora förhoppningar på Gear VR, som använder en vanlig mobiltelefon i en hållare, medan Google låter utvecklare experimentera med kartong och plastlinser i Project Cardboard.

Att utnyttja befintliga mobila enheter för virtuell verklighet är även någonting som kanadensiska Metatecture tar fasta på i ett nytt projekt på Kickstarter, men för ovanlighetens skull gäller det inte Android. Istället söker uppfinnarna bidrag från allmänheten för att ta fram en hållare till Apple Iphone och Ipad.

Air VR och Air VR+ är hållare för Ipad Mini respektive Iphone 6 Plus och drar nytta av allt Apples mobila enheter har att erbjuda för att ge en "trådlös" VR-upplevelse. Konstruktionen kan liknas vid en nedbantad variant av Samsung Gear VR med trepunktsfäste, linser och en inbyggd pekplatta för navigering.

Detta ger 100 respektive 90 graders synfält och upp till 1 024 x 1 200 pixlar per öga. För stereoskopisk 3D används videoformatet side-by-side (SBS) och app-utvecklare kan även utnyttja den bakre kameran för att få fram förstärkt verklighet. Apple-enheternas integrerade sensorer såsom gyroskop och accelerometer bistår samtidigt med viss rörelsespårning.

Air VR kostar endast 39 dollar, motsvarande cirka 350 kronor. Det är betydligt billigare än exempelvis Samsung Gear VR, som i skrivande stund finns att beställa från 2 490 kronor inklusive moms. Med 28 dagar kvar av insamlingen på Kickstarter saknas cirka 11 000 dollar innan de Apple-kompatibla VR-glasögonen kan bli verklighet.