I samband med stämningen av Samsung och Qualcomm läckte Nvidia ut vad som mer eller mindre bekräftade att HTC står bakom nästa Google Nexus-surfplatta. Medan mycket pekat mot detta tidigare var uppgifterna i sig anmärkningsvärda då telefonmakaren inte gjort en surfplatta sedan HTC Flyer i början av 2011.

Nu stärker Wall Street Journal uppgifterna och gör gällande att Google valt HTC för nästa Nexus-modell, över mer erfarna tillverkare av surfplattor som Samsung och Asus. Beslutet sägs komma till följd av att Google vill förhindra monopol av enskilda aktörer och hjälp till att bygga en bred bas av partnertillverkare.

Nämnvärt är att HTC tidigare inte stuckit under stolen med att bolaget återigen vill ta upp kampen om surfplattorna, men att det då måste vara med en modell som på ett eller annat sätt sticker ut ur mängden.

Ett av paradnumren för surfplattan tros bli systemkretsen Nvidia Tegra K1, som ska ha två kärnor "Project Denver" med 64-bitarsstöd. Det här kan ackompanjeras av så mycket som 4 GB DDR3-minne, dock är 3 alternativt 2 GB mer troligt. Surfplattan tros heta Nexus 9, vilket är en tydlig indikation om en skärm på cirka nio tum.

Lanseringen av Google Nexus 9 från HTC väntas äga rum i samband med det skarpa släppet av Android L någon gång i oktober månad.