När Nvidia introducerade andra generationen Shield blev det med en ny formfaktor i form av surfplattan Shield Tablet och handkontrollen Shield Controller, som enligt tidigare uppgift skulle få Windows-kompatibla drivrutiner under hösten. Just det här levererar Nvidia med senaste versionen av Geforce Experience.

Spelkontrollen som tidigare fungerat exklusivt med Android-baserade Shield Tablet och föregångaren Shield Portable har nu även drivrutiner för Windows, dock med vissa begränsningar. Först och främst kan inte spelkontrollen anslutas trådlöst via Wifi Direct, istället gäller anslutning med en Micro USB till USB-kabel.

Den tveklöst största begränsningen är dock att Shield Controller endast fungerar med en dator innehållande Geforce-grafikkort. Det här kommer till följd av kravet på mjukvarusviten Geforce Experience, som automatiskt identifierar en inkopplad handkontroller, installerar drivrutinerna och uppdaterar dess firmware.

De andra kraven är operativsystemet Windows 7 eller Windows 8 samt spel som har stöd för standarden Xinput, annars begränsas speldonets funktionalitet till den inbyggda pekplatta. Avslutningsvis framhävs möjligheten till att ansluta upp till fyra Shield Controller samtidigt i en Windows-baserad PC.

Mer information om Shield Controller för PC/Windows finns på Nvidias webbplats. Shield Controller kostar från 579 kronor inklusive moms.