Sedan lanseringen av Windows 8 har Microsoft propagerat för att tillverkare ska implementera pekskärmar i bärbara datorer, någonting Intel hakade på genom att göra det till ett krav för Ultrabook-datorer. Finessen har dock inte gått hem oss alla då den medför högre kostnader och en blank skärmyta som är mindre lämpad för användning i ljusa förhållanden.

Trots att pekskärm blivit standard inom bärbara är efterfrågan fortsatt låg bland konsumenter, någonting som drabbar inte enbart tillverkarna utan även Intel och Microsoft. Nu rapporterar Digitimes att datortillverkarna till följd av detta upphört med utvecklingen av pekskärmsbestyckade modeller för årets fjärde kvartal.

Förhoppningen med beslutet är att lägre prissatta modeller utan pekskärm ska öka efterfrågan. Ultrabook, speldatorer och traditionella bärbara datorer väntas därmed till större delen bli utan funktionen framöver, medan hybrider eller så kallade 2-in-1 även fortsättningsvis kommer begåvas med pekskärm.

Förutom avlägsnandet av pekskärm hoppas tillverkarna längre fram att Windows 9 tillsammans med nya hårdvaruplattformar, som Intel Broadwell, ska väcka nytt liv i den bärbara marknaden under 2015.