Taiwanesiska AU Optronics satsar på paneltekniken AHVA eller Advanced Hyper Viewing-Angle, som är en direkt motsvarighet till LG IPS (In Plane Switching) och Samsung PLS (Plane to Line Switching). Alla tre har mycket snarlika bildegenskaper och är bland annat kända för höga betraktningsvinklar.

Paneltypen används huvudsakligen i mer påkostade bildskärmar för professionella användare, men för ett litet tag sedan avslöjades att tekniken även ska hitta till renodlade gamingskärmar med hög uppdateringsfrekvens. Enligt uppgift till SweClockers presenteras de första modellerna i början av nästa år, troligtvis på mässan Consumer Electronics Show i januari.

Först ut med gaminginriktade AHVA-paneler är modeller i 27 tum med 2 560 x 1 440 pixlar och 120–144 Hz uppdateringsfrekvens. Flera skärmtillverkare planerar att kombinera detta med stöd för dynamiska uppdateringsfrekvenser via Nvidia G-Sync. Senare under året kan det dessutom bli aktuellt med Adaptive-Sync, men detta är är helt beroende av när passande kontrollerkretsar finns tillgängliga.

Den som är sugen på en ny gamingskärm med IPS-liknande egenskaper får dock vara beredd på att få punga ut med en rejäl slant. De första modellerna beräknas gå loss på över 7 000 kronor medan mer påkostade varianter sannolikt hamnar närmare 10 000-kronorsstrecket.