Senare under dagen väntas Windows 9, som även kan heta enbart Windows, se dagens ljus. Med den nya versionen hoppas Microsoft kunna tillgodose önskemålen hos användare av äldre Windows-versioner såväl som Windows 8, vilket delvis ska ske genom att göra det till en gratis uppdatering.

Att nästa Windows-version blir gratis kommer dock med ett stort förbehåll, enligt den notoriske Microsoft-läckaren Wzor. Endast de som köpt en ordinarie licens av Windows 8 i handeln kommer få Windows 9 som gratis uppdatering. Andra som inhandlat en OEM-licens eller köpt en dator med Windows förinstallerat kommer behöva betala en mindre summa för att uppgradera.

Efter lanseringen av Windows 8 lockade Microsoft under en längre tid användare att uppgradera från Windows 7 för enstaka hundralappar. Detsamma ska även gälla nästa stora Windows-version och enligt Wzor ska prislappen för uppgradering ligga på under 30 dollar, motsvarande strax över 200 kronor exklusive moms.

Nästa version av Windows presenteras ikväll klockan 19:00 på ett evenemang i San Francisco, vilket i början av oktober väntas följas upp av en första publik testversion. Den skarpa lanseringen tros äga rum under våren 2015.