En välkänd teori är att Microsoft lyckas med varannan version operativsystemet Windows och att dagens Windows 8 inte hör till de bättre utgåvorna, vilket skulle betyda att nästkommande version blir någonting alldeles extra att se fram emot. Oavsett sanningshalten i detta påstående handlar tisdagskvällen om framtiden för Microsoft Windows.

Klockan 19:00 svensk tid är det dags för presskonferens i San Fransisco, där Microsoft väntas presentera vad som hitintills är känt som Windows 9. Till skillnad från Apple och Google väljer dock Microsoft att inte direktsända det uppmärksammade evenemanget utan överlåter rapporteringen till media.

Snacka om Windows 9 på Mumble

Gänget bakom SpelClockers ställer upp med ett eget rum på SweClockers Mumble för allmänt snack om nyheterna från kvällens presskonferens. Följ instruktionerna och klicka in till Snack och event > Microsofts presskonferens för att vara med i diskussionsgruppen. Välkommen!

Flirt med skrivbordsanvändare

Microsoft vill vinna tillbaka användarna som inte uppskattade förändringarna i Windows 8. I nästa version återkommer startmenyn, eller snarare en hybridvariant med en släng av det nya pekskärmsorienterade gränssnittet Modern. Den högra spalten kan husera valfria appar, men även användas för att navigera i utforskaren. Samtidigt kommer det även bli möjligt att köra köra appar i fönster.

En annan uppmärksammad nyhet är virtuella skrivbord. Grundkonceptet finns redan i exempelvis Ubuntu och OS X, där det går att via genvägar växla mellan skrivbord eller "arbetsytor" med olika program öppna. Detta för att exempelvis enklare kunna skilja på arbete och nöje.

Ett bland många stort frustrationsmoment sedan introduktionen av Windows 8 är den så kallade Charms-menyn, som tittar fram när muspekaren flyttas till skärmens nedre eller övre högra hörn. Med nästa Windows väntas menyn inte längre visas vid användning av mus och tangentbord, vilket innebär att menyn endast kommer att användas i enheter med pekskärm. Det är ytterligare en förändring med skrivbordsanvändare i åtanke.

Interaktiva paneler och notifikationscenter

Även om mycket handlar om att återanpassa gränssnittet för mus och tangentbord är pekskärmar inte bortglömda. Istället väntas en av de stora nyheterna bli interaktiva paneler, som ger applikationer möjligheten att visa snabba uppdateringar direkt på startskärmen. Funktionen kan liknas vid Widgets i Google Android.

En annan viktig del för att ge funktionell paritet med konkurrenterna är ett notifikationscenter, där exempelvis uppdateringar i sociala medier, chattar, e-post och andra nya händelser samlas. Därutöver väntas fler möjligheter att anpassa startskärmen och göra den mer personligt än tidigare.

På applikationsfronten blir det även Folders, som kort och gott är motsvarigheten till skrivbordets Utforskare/Explorer. Det ger möjlighet att hantera och navigera bland filerna, vilket kommer väl till pass om ryktena stämmer att det klassiska skrivbordet försvinner på ARM-baserade enheter (Windows RT).

Ett Windows för alla

Den kanske största förändringen blir dock osynlig för slutanvändare, men är ett desto större steg framåt för Windows. Microsofts vd Satya Nadella har tidigare gått ut med att samtliga utgåvor av operativsystemet ska sammanfogas till en och samma för att passa "skärmar av alla storlekar", det vill säga allt från persondatorer till surfplattor, telefoner och Xbox.

Utifrån detta kommer Microsoft differentiera operativsystemet genom att plocka bort vissa funktioner. Exempelvis kan en utgåva släppas för traditionella datorer och hybrider, medan mindre surfplattor och telefoner med ARM-processorer får samsas med en version utan det klassiska skrivbordet.

Windows 9 eventuellt en gratis uppdatering

För några dagar sedan meddelade en Microsoft-chef att nästa version av Windows blir en gratis uppdatering till Windows 8, men utan att tala om detaljerna. De senaste ryktena pekar mot att detta endast gäller licenser inhandlade i butik medan den som köpt en dator med Windows 8 installerat i förväg alternativ en OEM-licens får räkna med att punga ut med några hundralappar för uppdateringar.

Allt om detta och mer därtill framkommer säkerligen senare under tisdagskvällen.