Efter åtta kommer ... tio. På Microsofts presskonferens under tisdagskvällen presenterades efterträdaren till Windows 8. Det nya operativsystemet får dock inte nummer nio utan döps oväntat nog till Windows 10. Målet är att skapa ett enhetligt ekosystem och samtidigt sätta den mobila världen i främsta rummet.

windows10.jpg

Ledorden för det nya operativsystemet är en plattform, en appbutik och en produktfamilj. Tanken är att minska den fragmentering som uppenbaras för den som använder Windows på både persondatorer och mobila plattformar, vilket nu sker genom att exempelvis samtliga plattformar får tillgång till en och samma appbutik.

En desto mer påtaglig förändring är att Microsoft backar från den hårt kritiserade satsningen på ett gemensamt gränssnitt och istället inför individuella anpassningar för olika typer av enheter. Skrivbordet framförs numera som den naturliga utgångspunkten för traditionella persondatorer medan startskärmen riktas mot pekskärmsutrustade enheter, i huvudsak plattor och hybrider.

Gränssnittets utseende känns dock igen från Windows 8 och att döma av den tidiga utvecklingsversionen blir det inga större visuella förändringar från föregångaren. Det blir även fortsättningsvis "platta" och färgglada paneler samt enkla symboler. Däremot hänger en och annan ikon från äldre versioner av operativsystemet även med till Windows 10.

Windows_10_0003_Layer 1.jpg

Startmenyn är tillbaka

Precis som väntat återvänder startmenyn. Självkritiskt nog har Microsoft inte valt att göra några omvälvande förändringar från det ursprungliga konceptet, utan användare kommer att känna igen sig från Windows 7. Samtidigt integreras mycket av startskärmen, dock i ett avgränsat område av menyn.

Den nya startmenyn kan skräddarsys efter personligt tycke och smak. Storleken på panelerna kan justeras och likaså hur stor skärmyta startmenyn ska ta i anspråk, som då expanderar åt höger. Till detta hör även en mer avancerad sökfunktion, som utöver inställningar och filer nu även visar sökresultat från webben.

09-30appsRunWindow_Web.jpg

Till följd av att appar går att komma åt via startmenyn kan dessa även användas i fönsterläge, där det precis som i traditionella win32-program går att flytta och justera fönstrets storlek. Nämnvärt är att apparna har stöd för Snap View, det vill säga möjligheten att "kasta" fönstret åt sidan för att automatiskt justera storleken till att ta upp halva skärmytan.

Windows_10_0000_Layer 4.jpg

Ett eller flera skrivbord

I Windows 10 tillkommer Task View eller vad de flesta känner igen som virtuella skrivbord. Motsvarande funktionalitet återfinns i många andra operativsystem och gör det möjligt att växla mellan olika skrivbord med "egna" uppsättningar applikationer. Vad som kallas för Snap Assist används för att flytta applikationer från ett skrivbord till ett annat.

Microsoft polerar finesserna

Trots ryktena om dess bortgång finns Charms-menyn kvar i Windows 10, dock med ett stort förbehåll. Operativsystemet är fortfarande i ett tidigt utvecklingsstadium och Microsoft aviserar att fler förändringar kommer att presenteras framöver. I dagsläget finns dock menyn kvar och kan precis som tidigare kommas åt genom att flytta markören till det övre eller nedre högra hörnet.

09-30snapImprovements_Web.jpg

Även om mycket verka handla om det traditionella skrivbordet och den pekskärmsanpassade startskärmen har Microsoft även hybrider eller "2-in-1" i åtanke. För den typen av enheter som nyttjar både mus/tangentbord och pekskärm tillkommer ett helt nytt beteende där gränssnittet anpassas beroende på vilken inmatningsmetod som för tillfället används.

Sist men inte minst går det att notera ett tecken på att Microsoft inte glömt bort avancerade användare. En liten men efterlängtad nyhet är att knappkombinationen CTRL+V fungerar i kommandotolken och exempelvis kan användas för att klistra in sökvägar, vilket underlättar en hel del för den som knackar i den klassiska prompten.

launch.jpg

Lansering nästa år

Efter dagens förhandstitt planerar Microsoft att ligga lågt och inte avslöja de mer konsumentorienterade nyheterna förrän efter årsskiftet. På schemat står bland annat utvecklarkonferensen Build i april månad, men lanseringsdatumet är fortfarande höljt i dunkel. Microsoft ger endast en fingervisning om att Windows 10 släpps "senare" under 2015.

Den som inte vill vänta tills dess kommer dock att kunna ladda ned och prova på testversionen Windows 10 Technical Preview via Windows Insider redan under morgondagen, det vill säga onsdagen den 1 oktober.

swec5.jpg

Windows 10 på SweClockers

Alla som är sugna på att prova på Windows 10 Technical Preview, utbyta erfarenheter och diskutera nyheterna kan vara med i SweClockers forum, där en ny avdelning nu öppnats för det nya operativsystemet. Välkommen!

Till forumet