Microsofts presentation av Windows 10 avslutades med ett löfte om att alla ska få möjlighet att prova på det nya operativsystemet. Under onsdagskvällen släpps den första testversionen Windows 10 Technical Preview, som dessutom ska göra det möjligt för avancerade användare och företag att påverka utvecklingen.

Through our techincal preview build we're inviting our most enthusiastic Windows fans to help shape Windows with us. We know they're a vocal bunch and we value that so much. And we really frankly look forward to all of their feedback.

Initiativet kallas Windows Insider Program och nu öppnas registreringen på Microsofts webbplats. Här kommer "insiders" att få tillgång till de senaste testversionerna (eng. builds), men även kunna delta i ett diskussionsforum för att exempelvis lämna synpunkter och förslag till den framtida utformningen av Windows 10.

Microsoft påpekar att företaget aldrig tidigare informerat om nyheterna lika mycket och lika tidigt som med Windows 10 och förvarnar om att kvaliteten på testversionerna mycket väl kan variera. Därför uppmanas endast den som är van vid att prova på ofärdig mjukvara att delta i programmet och testa det nya operativsystemet.

Den första testversionen riktas framförallt mot traditionella persondatorer och i synnerhet företagsanvändare. I början av nästa år ska utvecklingen däremot övergå till att fokusera på funktioner för vanliga konsumenter, där exempelvis Internet Explorer 12 är med i planeringen. Under denna period är ett av de stora målen att utforma ett gränssnitt som passar traditionell inmatning med tangentbord och pekdon såväl som pekskärm.

Senare i april och på konferensen Build vill Microsoft få med utvecklare på tåget. En av de stora nyheterna är att samtliga Windows-versioner sammanfogas, vilket för slutanvändare innebär en gemensam Windows Store för allt från datorer till surfplattor, telefoner och Xbox.

Enligt Microsofts tidslinje ska den skarpa versionen av Windows 10 vara redo mot mitten eller slutet av nästa år och dessutom anlända tillsammans med en uppsjö nya enheter. Det antyder om en ny generation telefoner i Lumia-serien och surfplattor i familjen Surface.

Ladda ned Windows 10 Technical Preview

Windows 10 på SweClockers

Alla som är sugna på att prova på Windows 10 Technical Preview, utbyta erfarenheter och diskutera nyheterna kan vara med i SweClockers forum, där en ny avdelning nu öppnats för det nya operativsystemet. Välkommen!

Till forumet