Lanseringen av AMD Mantle har fått fart på Microsoft som är i fullgång med arbetet på DirectX 12. Tanken med de nya gränssnitten är framförallt att programmerare ska kunna arbeta close to metal eller "nära hårdvaran" och minska overhead på processorn, för att ge högre prestanda.

Tidigare har Microsoft endast flytande sagt att DirectX 12 kommer släppas senare under 2015 tillsammans med de första spelen som stöder gränssnittet. Det här är samma sak som sagts om lanseringen av Windows 10 och nu bekräftar Microsoft att DirectX 12 kommer släppas tillsammans med det nya operativsystemet.

Samtidigt påminner Microsoft utvecklare som är med i DirectX Early Access om att spelmotorn Unreal Engine 4 med DirectX 12-stöd finns tillgängligt. Nu tillkommer även källkoden för Intels Asteroids-demonstration, som under Siggraph användes för att visa hur gränssnittet kan ge högre prestanda och lägre strömförbrukning jämfört mot nuvarande DirectX 11.

Medan DirectX 12 nu är spikat för lansering med Windows 10 är det inte känt hur det kommer se ut med kompatibilitet för äldre operativsystem. Under en panel på Build i april berättade Microsofts Ales Holecek att gränssnittet kan bli aktuellt för Windows 7 och framåt, men att något beslut ännu inte var fattat.