På hackerkonferensen Black Hat 2014 i augusti presenterade säkerhetsforskaren Karsten Nohl en upptäckt som äventyrar hela USB-standarden. Eftersom det inte finns någon mekanism för att verifiera integriteten i exempelvis ett USB-minnes firmware är det möjligt att programmera om mjukvaran och skapa svårupptäckta "elaka" enheter.

Angripare kan exempelvis låta ett USB-minne injicera skadlig kod on the fly, avlyssna trafik genom att imitera ett nätverkskort eller skicka kommandon från ett falskt tangentbord. Inte nog med det är säkerhetshålet, som kallas för Bad USB, en sårbarhet direkt relaterad till USB-standarden och därmed omöjligt att rätta till utan att ta fram nya protokoll och enheter.

Till följd av de potentiella skadeverkningarna valde säkerhetsforskaren Karsten Nohl att inte offentliggöra någon exempelkod, vilket fick många att spekulera om att ett angrepp skulle kräva stora resurser att genomföra och i praktiken vara reserverat för organisationer likt säkerhetstjänsterna GCHQ och NSA.

If the only people who can do this are those with significant budgets, the manufacturers will never do anything about it, You have to prove to the world that it’s practical, that anyone can do it…That puts pressure on the manufactures to fix the real issue.

Säkerhetsforskarna Adam Caudill och Brandon Wilson menar dock att det krävs mer än så för att få branschen att agera och släpper nu färdig kod på Github, som vem som helst kan använda för att programmera om ett USB-minne med kontrollerkrets från taiwanesiska Phison – en av de största tillverkarna av USB-kretsar.

People look at these things and see them as nothing more than storage devices. They don’t realize there’s a reprogrammable computer in their hands.

Koden kan användas för att skapa elaka USB-minnen och genomföra fullfjädrade attacker, exempelvis genom att imitera inmatningar och att i tysthet ta bort lösenordsskydd från delar av minnet. Eftersom den skadliga koden lagras i firmware är en preparerad sticka svår att upptäcka och kan inte heller återställas genom att nollställa minnet.

Källa: Wired.