Spelhösten är här och lanseringarna av mer eller mindre välkända satsningar duggar tätt. En av de mer oväntade betygsframgångarna levereras av Middle-earth: Shadow of Mordor, ett spel som av många på förhand sorterats in i kateogrin för ljumma dussinprojekt.

Titeln har dock inte enbart skapat rubriker tack vare goda betyg från spelare och kritiker. Utvecklarna Monolith slår även till med rejält kryddade systemkrav för PC-gamers, där hela 6 GB videominne rekommenderas för de allra mest högupplösta texturerna. Det utesluter majoriteten av alla användare då endast ett fåtal grafikkort når upp till rätt nivå.

För den som är nyfiken på vilket extra ögongodis PC-spelarna får njuta av har Eurogamer sytt ihop en jämförande video mot Playstation 4. Klippet visar flera scener där aspekter som ljussättning och texturer kan studeras. Webbplatsen passar även på att mäta bildfrekvensen för senaste generationens konsoler, där både Playstation 4 och Xbox One tuffar på i stadiga 30 fps vid upplösningen 1080p respektive 900p.

Det finns dock vissa frågetecken runt jämförelsen, frånsett Youtubes välkomprimerade videoström. Bland annat menar många användare att bildkvaliteten på PC-systemet är för låg, och att de frivilliga HD-texturerna knappast kan vara aktiverade. Resultatet blir att Playstation 4 klarar sig överraskande bra, trots de uppskruvade systemkraven för datorer.

Texturkvalitet åt sidan, det tåls oavsett att påpeka andra fördelar för PC-systemet. Att besöka Mordor på dator ger tillgång till bland annat mer detaljerad geometri, högre upplösningar, högre bildfrekvens och i allmänhet ytterligare flexibilitet med inställningarna jämfört med konsolerna.

Middle-earth: Shadow of Mordor finns till PC/Windows, Playstation 4 och Xbox One. I slutet av november lanseras titeln även för äldre Playstation 3 och Xbox 360, dock med vissa delar av spelupplevelsen bortskalad.